Luk
Ikon, mobil
Få hjælp på 39 25 25 25
ikon, hjerte
Støt alle med psykisk sygdom
10

Hvad er Mind My Mind?

Tegn på psykisk mistrivsel som angst, depression eller adfærdsvanskeligheder er almindeligt blandt børn. Men mange af børnene får ikke den hjælp, de har brug for. Derfor har Psykiatrifonden udviklet Mind My Mind sammen med tre regioner og fire kommuner.

Mind My Mind, logo, mørkeblå, png
Danmarkskort, Mind My Mind

I 2014 gik Psykiatrifonden sammen med fire kommuner og tre regioner om at udvikle Mind My Mind. De fire kommuner, der var med til at udvikle og afprøve Mind My Mind, er Helsingør, Næstved, Vordingborg og Holstebro.

I dag finder du Mind My Mind i otte danske kommuner: Helsingør, Vordingborg, Næstved, Holstebro, Aalborg, København, Lemvig og Struer. 

Læs mere: Mind My Mind i kommuner

Mind My Mind træningen er et individuelt behandlingstilbud med 9-13 sessioner over 18 uger og henvender sig til børn og unge i alderen 6-16 år. Træningen organiseres typisk i kommunens PPR (Pædagogisk Psykologisk Rådgivning).

Mind My Mind arbejder transdiagnostisk med de tre problemfelter; depression, angst og adfærdsvanskeligheder.

Der arbejdes på en udvidelse af problemfelterne til også at omfatte problematisk skærmbrug, dårlige søvnmønstre, selvskade og skolefravær. Derudover arbejdes på en udvidelse af aldersgruppen til 5-17 år.

Mind My Mind virker

Mind My Mind programmet blev evalueret i et lodtrækningsforsøg i de fire oprindelige kommuner. Der deltog i alt 396 børn og unge (alder 6-16 år), som blev tilfældigt fordelt til at modtage enten Mind My Mind eller kommunens sædvanlige støtte. 

Den sædvanlige støtte var meget forskellig fra kommune til kommune og inkluderede alt fra individuel rådgivning, psykologsamtaler, familie- eller gruppebehandling til netværksmøder eller blot ”fortsat opmærksomhed på barnets udvikling”.

Resultatet beskrev adskillelige positive effekter for de børn og unge, der modtog behandling med Mind My Mind i sammenligning med de børn og unge, som modtog kommunens eget tilbud.

Belastning faldt signifikant

Belastningen af følelsesmæssige og adfærdsmæssige problemer hos barnet faldt signifikant mere i Mind My Mind gruppen, sammenlignet med kontrolgruppen, der fik sædvanlig støtte. Faldet blev målt med spørgeskemaer til forældrene på en skala fra et til ti point.

”Der var en betydende effekt over de 18 uger, som behandlingen varede. I alt 75 procent af Mind My Mind gruppen og 47 procent af kontrolgruppen faldt et vigtigt point eller mere. Det svarer til en ændring fra svær til moderat påvirkning, eller fra moderat til ingen påvirkning på mindst et af fem vigtige livsområder: følelsesmæssig belastning, funktion i hjem, skole, blandt kammerater og i fritiden”, fortæller forskningsleder Pia Jeppesen.

Effekter på andre områder

Forskningsresultatet blev bekræftet af en række gavnlige effekter på andre områder herunder reduktion af angst, depressive symptomer, generelle problemer, daglig og social funktion samt skolefravær. Spørgeskemaer om symptomer, belastninger og påvirkninger blev tillige besvaret af barnet selv, alt efter dets alder, og af skolelæreren. Også disse svar viste gavnlige effekter. Der var ingen negative effekter af Mind My Mind.

”Forsøget viser med andre ord, at det er muligt at indføre virksom forebyggelse og behandling til børn og unge med almindelige følelsesmæssige og adfærdsmæssige problemer i kommunalt regi med et transdiagnostisk og modulært program. Det har været helt afgørende for det gode resultat, at vi har arbejdet med en fælles organisering og klare krav om uddannelse og supervision af psykologerne og monitorering af udbyttet for børn og familier”, siger forskningsleder Pia Jeppesen.

Læs studiet her


Hent folder

Her kan du hente en folder, hvor du kan læse mere om Mind My Mind:

Mind My Mind, folder, billede, side 1-6

Download folder


Mathilde med sin mor ved spisebord

I gennemsnit har et til to børn i hver skoleklasse psykiske problemer i en grad, der hæmmer deres liv og udvikling. Derfor har Psykiatrifonden sammen med tre regioner og fire kommuner udviklet Mind My Mind: Et program, som afhjælper psykisk...