Luk
Ikon, mobil
Få hjælp på 39 25 25 25
ikon, hjerte
Støt alle med psykisk sygdom
10

Hvad er Mind My Mind?

Tegn på psykisk mistrivsel som angst, depression eller adfærdsvanskeligheder er almindeligt blandt børn. Men mange af børnene får ikke den hjælp, de har brug for. Derfor har Psykiatrifonden udviklet Mind My Mind sammen med tre regioner og fire kommuner.

Mind My Mind, logo, mørkeblå, png

I gennemsnit har et til to børn i hver eneste skoleklasse psykiske problemer i en grad, der hæmmer deres liv og udvikling.

Akut behov

Børn med brug for hjælp

Børnene har ofte stigende skolefravær, de trækker sig fra sociale sammenhænge, og måske har de mange konflikter ude og hjemme. De børn har brug for hjælp. Derfor har Psykiatrifonden sammen med tre regioner og fire kommuner udviklet Mind My Mind: Et program, som afhjælper psykisk mistrivsel.

Og der er et akut behov: Børnene viser tegn på blandt andet angst, depression eller adfærdsproblemer, og mindst 15% af alle børn og unge i Danmark får en psykiatrisk diagnose, inden de bliver 18 år. I dag er den indsats, børnene møder, ofte præget af tilfældigheder, midlertidige projekter og meget forskellige fra kommune til kommune. 

Det har været sådan alt for længe, og derfor gik Psykiatrifonden i 2014 sammen med fire kommuner og tre regioner for at udvikle og afprøve Mind My Mind i et stort forskningsprojekt, støttet af TrygFonden. 

Det virker

Mind My Mind virker

Mind My Mind er baseret på kendte psykologiske metoder, kognitiv adfærdsterapi, der har vist god effekt hos børn og unge, og i forskningsprojektet er det afprøvet på aldersgruppen seks til 16 år. 

Mind my Mind, figur 1, sammenhæng mellem angst, depression og adfærd

”Det nye er, at de bedste metoder er samlet i ét program, så man kan tilpasse forløbet til det enkelte barn, uanset om barnet oplever tegn på angst, depression, adfærdsvanskeligheder eller flere af disse på samme tid”, siger Pia Jeppesen, klinisk professor med særligt fokus på psykoterapi i Børne- og ungdomspsykiatrien i Region Sjælland og ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet og forskningsleder på Mind My Mind.

Mind My Mind tilbyder træning af tanker, følelser og adfærd med kognitive og adfærdsterapeutiske metoder. Projektet har desuden udviklet fælles redskaber til at identificere målgruppen, og til at evaluere effekten for barnet og familien. Træningen er organiseret i moduler, der gør det muligt at skræddersy forløbet til det enkelte barn ved at udvælge de moduler, der bedst matcher behovet (se fakta boks). På den måde kan programmet anvendes til en bred vifte af problemer på tværs af de tre diagnose- og problemområder (transdiagnostisk).

Findes her

Her finder du Mind My Mind

Danmarkskort, Mind My Mind

De fire kommuner, der var med til at udvikle og afprøve Mind My Mind, er Helsingør, Næstved, Vordingborg og Holstebro. De fire kommuner tilbyder fortsat Mind My Mind til børn i dag. 

Siden er der kommet yderligere kommuner til, blandt andet finansieret af satspuljeprojektet 'En styrket indsats i PPR', der afprøver forskellige indsatser i PPR til børn med psykisk mistrivsel.

Mind My Mind programmet blev evalueret i et lodtrækningsforsøg i de fire kommuner. Der deltog i alt 396 børn og unge (alder 6-16 år), som blev tilfældigt fordelt (1:1) til at modtage Mind My Mind eller kommunens sædvanlige støtte. 

I dag finder du Mind My Mind i syv danske kommuner, de fleste steder organiseret i deres PPR, Pædagogisk, Psykologisk Rådgivning. Det er Helsingør, Vordingborg, Næstved, Holstebro, Aalborg, Brønshøj-Vanløse og Struer. 

Mind My Mind træningen er et individuelt program, der tilbyder 9-13 sessioner over 18 uger. Træningen foregår i regi af kommunens Pædagogiske, Psykologiske Rådgivning, PPR. Den sædvanlige støtte var meget forskellig fra kommune til kommune og inkluderede alt fra individuel rådgivning, psykologsamtaler, familie- eller gruppebehandling til netværksmøder eller blot ”fortsat opmærksomhed på barnets udvikling”.

Hvis der ikke er Mind My Mind i din kommune skal man ifølge Pia Jeppesen, klinisk professor med særligt fokus på psykoterapi i Børne- og ungdomspsykiatrien i Region Sjælland og ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet og forskningsleder på Mind My Mind selv tage fat. 

”Man kan tale med skolen, man kan tale med kommunens PPR, man kan tale med sin praktiserende læge. Men som det er i dag de fleste steder, skal man som forælder indstille sig på at blive en slags projektleder på det projekt, der går ud på at finde hjælp til sit barn, der mistrives psykisk. Det kan være en lang og sej vej fra det ene til det andet og tilbage igen. Men det vigtigste er, at hvis man som forælder er nået dertil, hvor det føles rigtigt at søge hjælp til sit barn, så er det, fordi det er rigtigt at gøre,” understreger hun. 

Portrætbillede af Pia Jepsen, seniorforsker, ph.d. og overlæge på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center i Region Hovedstaden

”Historien om Mathilde er klassisk. Den viser tydeligt, at psykiske problemer begynder tidligt, og at de kan stå på længe, før man får den rigtige hjælp.” Ordene er Pia Jeppesens, klinisk professor med særligt fokus på psykoterapi i Børne- og...

Et fast tilbud

Bør være en del af et fast tilbud

Resultatet af Mind My Mind forsøget viste, at belastningen af følelsesmæssige og adfærdsmæssige problemer hos barnet faldt signifikant mere i Mind My Mind gruppen, sammenlignet med kontrolgruppen, der fik sædvanlig støtte. Faldet blev målt med spørgeskemaer til forældrene, der scorede påvirkningen på en skala fra et til ti point.

”Der var en betydende effekt over de 18 uger, som behandlingen varede. I alt 75% af Mind My Mind gruppen og 47% af kontrolgruppen faldt et vigtigt point eller mere. Det svarer til en ændring fra svær til moderat påvirkning, eller fra moderat til ingen påvirkning på mindst et af fem vigtige livsområder: følelsesmæssig belastning, funktion i hjem, skole, blandt kammerater og i fritiden”, fortæller forskningsleder Pia Jeppesen.

Forskningsresultatet blev bekræftet af en række gavnlige effekter på andre områder (sekundære udfaldsmål), herunder reduktion af angst, depressive symptomer, generelle problemer, daglig og social funktion samt skolefravær. Spørgeskemaer om symptomer, belastninger og påvirkninger blev tillige besvaret af barnet selv, alt efter dets alder, og af skolelæreren, og disse svar viste også gavnlige effekter. Der var ingen negative effekter af Mind My Mind.

”Forsøget viser med andre ord, at det er muligt at indføre virksom forebyggelse og behandling til børn og unge med almindelige følelsesmæssige og adfærdsmæssige problemer i kommunalt regi med et transdiagnostisk og modulært program. Det har været helt afgørende for det gode resultat, at vi har arbejdet med en fælles organisering og klare krav om uddannelse og supervision af psykologerne og monitorering af udbyttet for børn og familier”, siger forskningsleder Pia Jeppesen.

Psykiatrifonden arbejder for, at Mind My Mind kommer til at indgå i et fast tilbud om hjælp til børn i psykisk mistrivsel i alle landets kommuner. Et tilbud, der skal bestå af flere evidensbaserede indsatser, der tilsammen kan hjælpe målgruppen af børn i psykisk mistrivsel. 

Et tilbud, der kunne ligge dør om dør med skoletandplejen. Det bør være lige så let og naturligt for børn og unge at få effektiv og tidlig hjælp, hvis de har ondt i psyken, som hvis de har ondt i en tand, mener Psykiatrifonden og en lang række andre organisationer. Det skriver vores formand psykiater Torsten Bjørn Jacobsen i en kronik i Berlingske Tidende sammen med blandt andre Lægeforeningen, Danske Regioner, Skole og Forældre og Danske Skoleelever.

Billede af børn i en gruppe

Stadig flere børn og unge lider under psykisk mistrivsel. Det bør vi sammen gøre noget ved, og en del af løsningen er et ensartet, kommunalt tilbud om forebyggelse og lettere behandling. Et tilbud, der kunne ligge dør om dør med skoletandplejen. Det...

Folder

Hent folder

Her kan du hente en folder, hvor du kan læse mere om Mind My Mind:

Mind My Mind, folder, billede, side 1-6

Download folder

Kontakt

Kontakt Mind My Mind programmet

For mere information kontakt: 

Projektmedarbejder Johan Ørsted Petersen

Pia Jeppesen, klinisk professor med særligt fokus på psykoterapi i Børne- og ungdomspsykiatrien i Region Sjælland og ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet og forskningsleder på Mind My Mind

Fakta om Mind My Mind

  • Mind My Mind er et udviklings- og forskningsprojekt finansieret af TrygFonden og Lundbeckfonden, og drevet af Psykiatrifonden i samarbejde med Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center – Region Hovedstadens Psykiatri, Dansk Center for Sundhedsøkonomi – Syddansk Universitet samt forsøgskommuner og -regioner.
  • Mind My Mind er udviklet til behandling af børn og unge i alderen fra seks til 16 år med symptomer på angst, depression og/eller adfærdsvanskeligheder. Der findes i dag kun ganske få evidensbaserede programmer til målgruppen, og de eksisterende programmer retter sig typisk mod ét symptomfelt og en begrænset aldersgruppe. De eksisterende programmer er kun implementeret i et begrænset antal af landets kommuner. Derfor har vi udviklet og evalueret et transdiagnostisk program til alle tre problemområder.
  • Mind My Mind behandling er et individuelt træningsforløb, hvor deltagerne træner metoder til at mestre og dermed afhjælpe angst, depressive symptomer og /eller adfærdsvanskeligheder. Forældre til børn med adfærdsvanskeligheder træner metoder til at mindske konflikter og øge det positive samvær med deres barn.
  • Mind My Mind er baseret på kendte psykologiske metoder, der har vist god effekt hos børn og unge. Det nye er, at de bedste metoder er samlet i ét program, så man kan tilpasse forløbet til det enkelte barn, uanset om barnet oplever tegn på angst, depression, adfærdsvanskeligheder eller flere af disse på samme tid.
...

Læs også forskningsartiklen om Mind My Mind, publiceret i tidsskriftet Jama Psychiatry

Mathilde med sin mor ved spisebord

I gennemsnit har et til to børn i hver skoleklasse psykiske problemer i en grad, der hæmmer deres liv og udvikling. Derfor har Psykiatrifonden sammen med tre regioner og fire kommuner udviklet Mind My Mind: Et program, som afhjælper psykisk...

Indhold