Luk

Rapport: Børn overtager forældrenes fordomme

Langt flere voksne end børn mener, at det er pinligt for et barn at have en mor med skizofreni eller depression, viser en ny rapport fra Børns Vilkår og Psykiatrifonden, støttet af Ole Kirk’s Fond. Rapporten dykker ned i de fordomme, som rammer familier, der lever med psykisk sygdom, og hvordan det påvirker børnene.

Barn, der holder hænder bag ørerne

Skal man skamme sig over, at mor eller far er psykisk syg? Ny rapport viser, at der er stor forskel på, hvad voksne og børn tænker om psykisk sygdom. Cirka 310.000 børn i alderen 0-18 år i Danmark vokser op i familier med psykisk sygdom. Det svarer til hvert fjerde barn.

Fordomme har store konsekvenser

Stigma og fordomme om psykisk sygdom er et samfundsproblem, som har store konsekvenser. Ikke mindst for de børn, som vokser op i familier med psykisk sygdom.

Næsten otte ud af ti danskere mener, det er mere accepteret i befolkningen at have en fysisk sygdom end en psykisk. Næsten en tredjedel mener, at personer med psykisk sygdom ofte er farligere end andre, og over halvdelen mener, at personer med psykisk sygdom ofte er mindre socialt velfungerende. Hvordan påvirker det børnene?

enudaf5

For første gang i Danmark har Psykiatrifonden – sammen med vores partnere i initiativet Spørg mere – undersøgt, om der er forskel på holdninger til psykisk sygdom blandt børn og voksne.

Resultaterne peger på, at flere voksne end børn har negative holdninger. Faktisk mener hver femte voksen, at det er pinligt for et barn at have en mor med skizofreni. Det er fire gange så mange som blandt børn i 7. klasse. En tredjedel af voksne tror, at et barn af en mor med skizofreni er bange for sin mor. Det er over dobbelt så mange som blandt børnene.

”Jeg plejer at sige, at det er en offentlig hemmelighed på min arbejdsplads, at jeg har den diagnose, jeg har. Og hvis der er én, der ikke ved det, som pludselig finder ud af det, så ’hold da op, det kan man ikke se på dig!’ og ’hvordan kan du overhovedet være i det her?’ og ’hvordan kan du have et barn?’. Altså, så der er fordomme. Og der er rigtig mange fordomme.”

Forældre former børns holdninger

Den nye rapport viser, at 41 % af børnene i 7. klasse har hørt om psykisk sygdom derhjemme. Næsten lige så mange hører om det på sociale medier og lidt færre via deres venner.

Særligt forældre er med til at forme børns holdninger: Hvis forældrene har fordomme, er der en betydelig risiko for, at børnene arver de fordomme. Men også jævnaldrende kan præge hinanden med holdninger til psykisk sygdom.

Et af rapportens vigtigste budskaber er derfor, at man kan nedbryde fordomme ved at give børnene adgang til viden om psykisk sygdom – og ved at tale om det.

Titel

Anbefalinger fra Spørg mere-partnerskabet

Se børnene, lyt til børnene, tal med børnene, hjælp børnene. Regioner og kommuner skal forpligtes til at opspore og hjælpe børn af forældre med psykisk sygdom. Børn og forældre skal have ret til og let adgang til kvalificeret hjælp, for eksempel familiesamtaler, børnegrupper og lokale tilbud.

...

Om rapporten

I den nye rapport fortæller børn af forældre med psykisk sygdom og forældrene selv, hvad fordomme og misforståelser betyder for dem.

Rapporten viser også, hvilke holdninger voksne og børn har til psykisk sygdom. Det er baseret på to panelundersøgelser, én blandt 2.035 børn i 7. klasse og én blandt 2.009 repræsentativt udvalgte voksne i Danmark.

Forside

Læs rapporten

Du kan finde hele rapporten på spørgmere.dk: 

Rapport: Fordomme rammer børnene