Luk
Ikon, mobil
Få hjælp på 39 25 25 25
ikon, hjerte
Støt alle med psykisk sygdom
10

Social støtte kan være en vigtig faktor i afstigmatisering af alkoholmisbrug

Ny dansk forskning opfordrer til fokus på social støtte fra omgivelserne som led i at øge andelen af alkoholmisbrugere, der søger behandling.

Tomme flasker, Midjourney
Billedet er AI-genereret.

Kun et fåtal af personer, der lider af alkoholmisbrug, søger behandling. Dette skyldes blandt andet, at alkoholmisbrug er en særligt stigmatiseret sygdom. Studiet undersøgte sammenhængen mellem en stigmatiseret opfattelse af personer med et problematisk alkoholforbrug og sandsynligheden for at ville støtte personer (bekendte, venner, familiemedlemmer) i at søge behandling.

Studiet viser, at en stigmatiseret opfattelse er signifikant forbundet med personens ’hjælpeadfærd’. Et lavere niveau af stigma var forbundet med en højere sandsynlighed for at støtte de berørte personer i at søge behandling.

Social støtte er særligt effektivt til at få folk til at søge hjælp. Studiet henviser til et andet studie, som viser, at jo større forekomsten af social støtte fra omgivelserne er, jo mindre er oplevelsen af stigma og en selvstigmatiserende forståelse af sygdommen. At sætte ind på at øge social støtte kunne derfor fungere som et led i at få flere til at opsøge behandling.

Misbrug, ikon

Når forbrug af illegale stoffer, medicin eller alkohol giver helbredsmæssige problemer eller problemer i hverdagen, har man et misbrug.