Luk

Er du okay?

På erduokay.dk tilbyder Psykiatrifonden blandt andet online gruppeforløb for unge af forældre med psykisk sygdom. Her kan unge møde andre i samme situation, dele erfaringer og få inspiration til, hvad man kan gøre i svære situationer, når mor eller far er syg.

Er du okay?

Udfordringen

Udfordringen

I Danmark vokser cirka 310.000 børn i alderen 0-18 år op i familier, hvor enten mor eller far har en psykisk sygdom eller et misbrug. Op mod 70 procent af disse børn modtager ingen hjælp på trods af, at over halvdelen af forældrene selv mener, at deres psykiske sygdom har konsekvenser for barnet. Cirka 20 procent af forældrene taler ikke med nogen om, at én i familien lider af en psykisk sygdom. 

Mistrivsel, kriminalitet og dårlige skolekundskaber oftere aktuelt hos børn af forældre med psykisk sygdom. I tilfælde af at moderen har en alvorlig psykisk sygdom, er der større risiko for, at barnet anbringes uden for hjemmet. 

Ifølge danske undersøgelser, har et barn dobbelt så stor risiko for selv at blive diagnosticeret med en psykisk sygdom inden 30-års alderen, hvis én forælder har en psykisk sygdom. Drejer det sig om alvorlig psykisk sygdom, fx skizofreni eller bipolar lidelse, er risikoen for, at barnet bliver diagnosticeret med en psykisk sygdom, 3-4 gange forøget, uanset om det er moderen eller faderen, der er diagnosticeret.  

75 procent af alle psykiske lidelser viser sig i ungdomsårene inden det 25. år Derfor vil mange unge, der er opvokset i hjem med en psykisk syg forælder allerede i ungdomsårene begynde at få tegn på egne psykiske vanskeligheder. Mange unge, som har levet i hjem med forældre med psykiske vanskeligheder, kan have svært ved at skelne mellem egne og forældrenes problemer, hvilket kan bringe de unge ud i alvorlige eksistentielle kriser. Det kan have stor betydning for deres evne til at færdiggøre skole og uddannelse. 

Hvad skal der til

Hvad skal der til

Når man er ung og har en far eller mor med psykisk sygdom, er det vigtigt at få hjælp og støtte – og ikke mindst finde ud af, at man ikke er alene.

Unge, der er vokset op i hjem med psykisk sygdom, har brug for et rum til at dele erfaringer. Og de har brug for at blive bevidste om, hvordan de bedst kan leve deres eget voksenliv trods forældrenes psykiske sygdom. Mange unge er med god grund bange for at overtage forældrenes psykiske sygdom, hvorfor grupperne ligeledes skal sætte ind forebyggende i forhold til unges egne psykiske udfordringer.  

Det gør vi

Det gør Psykiatrifonden 

På erduokay.dk tilbyder Psykiatrifonden blandt andet online gruppeforløb for unge af forældre med psykisk sygdom. Her kan unge møde andre i samme situation, dele erfaringer og få inspiration til, hvad man kan gøre i svære situationer, når mor eller far er syg – og hvordan man bedst kan leve sit eget ungdomsliv trods forælderens sygdom.

Erduokay.dk er et samarbejde med Børn, Unge & Sorg, som er en del af Det Nationale Sorgcenter, der på samme site tilbyder hjælp og støtte til unge, der har forældre med alvorlig fysisk sygdom, eller som har mistet en nær.

Læs mere om "Er du okay?"
 

Indhold