Luk

#StemPsyk: Psykisk sygdom er højt på vælgernes dagsorden

Psykiatri og psykisk sygdom er højt på vælgernes dagsorden, når de skal afgøre, hvor de vil sætte deres kryds den 1. november. Det viser en helt ny befolkningsundersøgelse, som Epinion har lavet for Psykiatrifonden.

#StemPsyk, Epinion

Titel

Denne side er publiceret op til folketingsvalget 1. november 2022.
Indholdet er ikke ændret efter denne dato. 

...

Fakta om undersøgelsen

Undersøgelsen er udarbejdet på baggrund af 1.012 interviews. De er indsamlet af Epinion i perioden 26. august – 1. september 2022.

Læs mere i faktaboksen nederst på siden.

...

Otte ud af ti danskere synes, at vores politikere bruger for få penge på psykisk sygdom og psykiatri. 47 procent af danskerne mener, at politikernes fokus på psykiatrien er meget vigtigt for, hvor de sætter krydset.

Psykiatri og psykisk sygdom er højt på vælgernes dagsorden op til folketingsvalget 1. november. Det viser en befolkningsundersøgelse, som Epinion har lavet for Psykiatrifonden.

Herunder kan du se en række tal fra undersøgelsen. 


#StemPsyk, Epinion, 79 procent af danskerne mener, at psykiatrien mangler midler.

Psykiatrien mangler midler

79 procent, det er fire ud af fem danskere, mener, at det offentlige bruger for få penge på psykiatrien.

Psykiatrien er dermed det politiske velfærdsområde, som flest danskere er enige om, at det offentlige bruger for få penge på sammen med hospitaler og sundhed (79 procent).

Derefter følger ældrepleje (69 procent) og grøn omstilling (38 procent).


#StemPsyk, Epinion, 47 procent finder psykiatrien vigtig for hvor de sætter deres kryds.

Psykiatrien er vigtig for, hvor krydset sættes

47 procent eller næsten halvdelen af danskerne finder politikernes fokus på psykiatri og psykisk sygdom meget vigtig for, hvor de sætter deres kryds til næste folketingsvalg. Der er spurgt på en skala fra 1-10, hvor 1 er ”slet ikke vigtigt” til 10 ”meget vigtigt”.

Og selvom tallene ligner hinanden på tværs af alder, viser vores undersøgelse, at det er de yngste og de ældste vælgere, der har psykiatrien højest på valgradaren.

50 procent af dem på 56 år eller derover og 46 procent af de unge placerer psykiatrien som vigtig for, hvor de sætter deres kryds.

Lidt lavere er emnet rangeret af gruppen på 35-55 år, hvor 43 procent angiver psykiatrien som meget vigtigt for, hvor de sætter deres kryds.


#StemPsyk. 52%, utryghed, Epinion

Danskerne er ikke trygge ved psykiatrien, som den er i dag

52 procent, over halvdelen af danskerne, svarer, at de ikke ville være trygge som patienter i psykiatrien, som den er i dag. Til sammenligning svarer kun 17 procent, at de ikke ville være trygge som patienter med en fysisk sygdom.  

Der er dermed tre gange så mange, der ikke er trygge ved den psykiatriske del af sundhedsvæsnet, sammenlignet med den somatiske del. 

 


83%, StemPsyk, Epinion

Fysisk og psykisk sygdom skal sidestilles politisk

Over 4 ud af 5  danskere er "enige" eller "meget enige" i, at politikerne bør prioritere behandling af psykisk og fysisk sygdom lige,

Flere kvindelige vælgere (87 procent) mener, at politikerne bør prioritere behandling af psykisk sygdom i samme grad som fysisk sygdom sammenlignet med mandlige vælgere (78 procent).

 

 


64%, StemPsyk, Epinion

De fleste danskere har haft psykisk sygdom tæt inde på livet

Psykiske sygdomme er folkesygdomme. Det bekræftes af vores undersøgelse, der viser, at 64 procent af danskerne har haft psykisk sygdom tæt inde på livet.

Heraf angiver 16 procent, at de selv har eller har haft en psykisk sygdom.

38 procent at en i deres familie har eller har haft en psykisk sydom, og 27 procent at en ven eller en i deres nære omgangskreds har eller har haft en psykisk sygdom.

 


Følg med på vores sociale medier, hvor vi løbende vil offentliggøre flere resultater fra undersøgelsen:


Fakta om undersøgelsen

Undersøgelsen er udarbejdet på baggrund af i alt 1.012 gennemførte interviews med danskere i alderen 18 år og ældre.

Interviewene er indsamlet via et onlinepanel af Epinion i perioden 26. august – 1. september 2022.

Efter data er indsamlet, er eventuelle mindre skævheder i forhold til at opnå en repræsentativ stikprøve vejet på plads (post-stratificering).

Data er vejet efter de nyeste fordelinger for den danske befolkning fra Danmarks Statistik, så stikprøven er repræsentativ på følgende dimensioner: 

  1. Køn
  2. Alder
  3. Geografi (region)

Det betyder, at tallene er vægtede procentdele.

...

#StemPsyk - kollage, alle politikere

Folketingsvalget er overstået. Tusind tak til alle jer, der hjalp til med at gøre psykiatrien til et centralt tema i den fire uger lange valgkamp. Her får du et tilbageblik på vores og jeres indsats for at sætte psykiatrien på dagsordenen.