Luk

Sproget forstærker fordomme

Hvis vi skal fordommene om psykisk sygdom til livs, er det nødvendigt at kigge på måden, vi taler om det på. Historisk set har sprogbrugen om psykisk sygdom dog heldigvis ændret sig en del til det bedre allerede.

Forskellige former for stigmatiserende sprogbrug kan være metaforisk brug af psykisk sygdom, såsom “Vejret er skizofrent”, “Min kat var helt manisk efter at tygge i kammen” eller “Jeg får OCD af alt det her rod.”

Mindre bemærkelsesværdig sprogbrug om psykisk sygdom kan høres i sætninger som: “Er du sindssyg/tosset en spændende fodboldkamp” eller “det er åndssvagt sejt”, hvor ordene bruges til at forstærke både negativt og positivt.

Et andet eksempel er ordet "hysteri"

Ordet hysteri kan spores helt tilbage til Hippokrates 400 år f.Kr. Ordet skulle forstås som en tilstand, hvor livmoderen havde revet sig løs i kroppen. Hysteri ansås altså som en kvindesygdom, og i dag har ordet, ud over den medicinske brug, to negativt ladede definitioner ifølge Den Danske Ordbog. Underdefinitionerne lyder således: “1a: (stærk) psykisk uligevægt som viser sig i form af fx raserianfald eller overdreven ængstelse” og “1b: fanatisme udtrykt som proportionsforvrængende begejstring, modvilje eller ængstelse; postyr der følger af en sådan fanatisme.” – ‘Hysterisk’ er altså et stempel, man nødigt vil have på sig.

...

Der er meget forskning om, hvordan talemåder og vendinger i sproget påvirker vores forståelse af verden. Vores sprogbrug afspejler måden, vi forstår verden på - og på den måde er ordene med til at skabe forskellige forestillinger om folk med psykisk sygdom.

Kilde

Lakoff, G. 1990. Women, Fire and Dangerous Things. What Categories Reveal About the Mind. The University of Chicago Press.

Den Danske Ordbog, hysteri.

Når én formulering bruges ofte nok, bliver den mere almindelig i samfundet og er med til at skabe en fælles virkelighed - også selvom den ikke er rigtig og skyldes manglende viden. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, hvordan vi snakker om emner som psykisk sygdom, for det kan have store konsekvenser for de berørte. 

Lektor i sprogpsykologi ved Københavns Universitet, Søren Beck Nielsen, giver sit besyv med. For det kan være problematisk at tale om psykisk sygdom på bestemte måder: Vi kategoriserer nemlig med vores sprog.

Ifølge lektor i sprogpsykologi ved Københavns Universitet Søren Beck Nielsen, er det vigtigt at bruge de rigtige ord om psykisk sygdom, så man ikke udvander alvorlige begreber i sproget ved at bruge dem i forkerte sammenhænge. Det forfladiger, hvor vanskeligt psykisk sygdom er.

Vi har mange forstærkere i vores sprog som fx "sindssygt", "vanvittigt" og "åndssvagt", der har mistet indholdskraften i forhold til deres oprindelige formål. Men diagnoser og mere konkrete ord som fx skizofren, manisk og OCD bør man kun omtale i sammenhæng med reel psykisk sygdom.

Titel

En rapport fra 2022 anbefaler, at journalister, medier og journalistuddannelserne skal medvirke til at nedbryde fordomme ved at bruge et sprog, der ikke er stigmatiserende.

Spørg Mere rapport. 2022. Fordommene rammer børnene.

Som enkeltpersoner er det vigtigt, at vi er opmærksomme på, hvordan vi taler om psykisk sygdom. Og i medierne og blandt meningsdannere som fx politikere er ansvaret endnu større, fordi budskaberne når ud til rigtig mange mennesker.

Lovgivningen på det psykiatriske område er nogle gange selv med til at stigmatisere psykisk sygdom ved at omtale mennesker med psykisk sygdom som ”farlige” eller ”omkostningstunge”. Det kan få mange til at tænke, at psykiske sygdomme er mere “besværlige” end fysiske sygdomme – og sværere at behandle og blive helbredt fra. Sandheden er dog, at langt de fleste mennesker med psykisk sygdom lever gode liv, hvis de får den rigtige behandling.

Noget af det gode, der kommer ud af al den her identitetspolitik i øjeblikket, er det med at blive opmærksom på konsekvenserne af at omtale en bestemt ting på bestemte måder.
Søren Beck Nielsen

Nogle gange bruges også mere vage ord, som ”sårbar” om mennesker med psykisk sygdom. Det kan faktisk også være med til at give en forkert forståelse af, at psykisk sygdom er noget, der er knyttet til dine personlige karakteristika, mere end at det er en sygdom. 

Film og tv-serier er også med til at påvirke den måde, vi opfatter psykiatrien og mennesker med psykiske sygdomme på – også selvom vi ikke er bevidste om det.

Filmen Gøgereden fra 1975 er nok et af de mest markante eksempler. I den og andre film er indlæggelse blevet skildret med onde behandlere og forfærdelige forhold på den lukkede afdeling. Desværre med den konsekvens, at psykiatere jævnligt støder på patienter, der er bange for at blive indlagt, fordi de har et fået et helt forkert billede af psykiatrien. 

I nyere film og tv-serier fremstilles psykisk sygdom mere nuanceret med mulighed for at opleve diagnoser mere som superheltetræk. Fiktive personer hjælper os alle til at se, at der også kan være mere positive træk ved en psykiatrisk diagnose. I de sammenhænge kan medierne faktisk være med til at nedbryde tabuer og stigmatisering og på sigt øge accepten af psykisk sygdom.

Billede fra Gøgereden: McMurphy og oversygeplejerske miss Ratched

Samfundets syn på indlæggelse er stærkt præget af filmhistorien. Forsker og filmentusiast Peter Schepelern fremhæver de film og temaer, der har spillet en særligt fremtrædende rolle.

Generelt er det vigtigt at huske:

  • Man HAR en psykisk sygdom. Man ER ikke en diagnose.
  • Undgå brug af diagnoser metaforisk, fx “Man bliver lidt skizofren af at have to jobs på én gang”.
  • Du må godt rette pænt på andre, hvis de bruger negativt ladede ord om psykisk sygdom.
  • Undgå at generalisere. Der er mange forskellige diagnoser og mange grader af alvorlighed.
  • Søge viden og blive klogere – sig gerne, at du måske er lidt uvidende. 
Portræt af Søren Ulrik Thomsen

Igennem syv år var Søren Ulrik Thomsens mor indlagt på psykiatriske afdelinger, hvor hun fik elektrochok og psykofarmaka. Samtidig flyttede digteren og essayisten sammen med familien fra Stevns til Store Kongensgade 23 i København.