Luk

Hvor kan jeg som studerende gå hen?

Er du psykisk sårbar, kan det være ekstra vigtigt for dig at finde støtte til at komme godt igennem studiestarten. Heldigvis findes der mange steder, du kan gå hen og finde gode råd, hjælp og støtte. Eksempelvis kan du gå til Studenterrådgivningen.

Mand taler og gestikulerer med hænderne til kvinde
Vi vil gerne lære underviserne og de studerende, at der ikke kun er én måde at være studerende på.
Marie Linde Husby, Studenterrådgivningen

Studenterrådgivningen arbejder for at støtte studerende ved videregående uddannelser med gratis social- og psykologhjælp.

Her kan de hjælpe med alt lige fra psykiske udfordringer til mere praktiske spørgsmål om eksempelvis SU, barsel og sygdom, og de fokuserer samtidig på arbejdet med at forebygge mistrivsel blandt studerende og understøtte gode rammer på uddannelserne i samarbejde med uddannelsesinstitutioner. 

Hos Studenterrådgivningen tilbydes også Specialpædagogisk Støtte (SPS) til studerende med psykiske funktionsnedsættelser, og der har gennem de seneste år set en stor stigning i antallet af studerende, der søger denne støtte. 

"Overvældende at starte på nyt studie"

Vi har spurgt psykolog Marie Linde Husby, som arbejder med specialpædagogisk støtte til studerende i Studenterrådgivningen i København, om, hvad SPS-studerende ofte slår sig på, når de starter på en videregående uddannelse.

Hvad er SPS - og hvor finder du det?

  • SPS er en forkortelse for Specialpædagogisk Støtte.
  • SPS tilbydes af Studenterrådgivningen. 
  • Der er SPS-vejledere på enhver videregående uddannelsesinstitution – tal eventuelt med din studievejleder om, hvem det er på din uddannelsesinstitution.
  • Du skal bruge dokumentation for din funktionsnedsættelse for eksempel fra din læge eller behandler. 
  • Med SPS får du samtaler og eventuel støtte fra en mentor eller underviser, der kan hjælpe dig med at strukturere din tid og prioritere dine opgaver hvert semester.
...

Hun peger blandt andet på manglende fleksibilitet på uddannelsesinstitutionerne og fortæller, at det kan være overvældende for alle at starte på et nyt studie.

Har man psykiske udfordringer, er båndbredden og overskuddet mindre, og det er ikke sikkert, at man passer ind i de rammer, der kan være defineret på forhånd på de forskellige studier. Hun pointerer:

"Vi vil gerne lære underviserne og de studerende, at der ikke kun er én måde at være studerende på."

Når overskuddet er brugt op, rammerne er for uklare eller usikkerheden tager over, kan man komme til at trække sig, og mange melder f.eks. helt fra til rustur eller fredagsbar.

Det kan misforstås af studiekammerater eller tutorer, som om man er kedelig eller uengageret.

Derfor arbejder Studenterrådgivningen også meget med tutorer, blandt andet om vigtigheden af at sammensætte et program, der tilgodeser forskellige typer af studerende.

De giver både tutorer og undervisere viden om, hvad der er på spil for nye studerende og hvilke udfordringer, det kan give i studiestarten og i undervisningen – og hvad der kan hjælpe.

Studenterrådgivningens tjekliste 

Her får du fem gode råd, som du kan tage med dig i din studiestart og også kan bruge gennem hele din studietid:

Vær tålmodig

Du behøver ikke være verdensmester fra dag ét. Tillad dig selv at være nybegynder og forvent ikke, at du har det fulde overblik med det samme.

Du er kommet for at lære noget – ikke for at være ekspert med det samme. På samme måde kan du heller ikke regne med at få nye venner fra den ene dag til den anden.

Spørg bare

Spørg, hvis der er noget, du ikke forstår – vær nysgerrig.

Snak med de andre studerende

Og sørg gerne for at komme med i en studiegruppe. En studiegruppe eller en studiemakker kan give dig nogle faste rammer for læsningen og kan samtidig give mulighed for at dele erfaringer og tanker.

Planlæg din tid

Lav en plan for din arbejdsuge og dit første semester, så du får struktur på studie og fritid. Vær realistisk med, hvad du kan nå, og husk at give plads til andre ting end studiet.

Tag imod hjælp

... i stedet for at slå dig selv i hovedet – du er god nok.

Derudover har Studenterrådgivningen også lavet et digitalt kursus bestående af fire moduler, som alle klæder dig godt på til studiestart og resten af din studietid. 

Mand og kvinde sidder på græsset med bog foran sig. Kvinden holder manden på skulderen.

Studiestart er spændende. Men den kan også være fyldt med bekymringer, tidspres og en knude i maven. Vi har samlet viden og gode råd til dig, der er startet eller snart skal i gang med din drømmeuddannelse.