Luk
Ikon, mobil
Få hjælp på 39 25 25 25
ikon, hjerte
Støt alle med psykisk sygdom
10

Til dig som er pårørende

Det kan gøre ondt at være pårørende til person med psykisk sygdom. Det kan også være opslidende, uforudsigeligt og bekymrende.

Mænd, skov, træer, går, holder om skulder

Det er selvfølgelig meget forskelligt, hvordan vi bliver påvirket af at have sygdom tæt på. Forløb med psykisk sygdom er vidt forskellige, og det er dine reaktioner også. Som pårørende er du selv i risiko for at få psykiske problemer, hvis du ikke passer godt på dig selv. 

Den relation, du har til den syge, har indflydelse på, hvordan du bliver påvirket. Du kan være pårørende både som partner, forældre, søskende, barn eller et andet familiemedlem. Du kan også være en nær ven eller kollega. Jo tættere du er på personen, jo større betydning har en psykisk sygdom for dig og for jeres relation. Men uanset hvilken relation, du har, kan du blive overvældet af bekymring og negative tanker og følelser. Og det kan være svært at navigere i, hvad der er det rigtige at gøre for både den ramte og for dig selv. 

Som pårørende kan du have en stor betydning for sygdomsforløbet. Din tilgang, viden og støtte spiller en rolle for den ramte. Derfor er det altid vigtigt, at du søger viden om sygdommen, så du kan forstå, hvad der sker og støtte personen bedst muligt.  Når vi forstår, hvordan psykisk sygdom opstår og vedligeholdes, bliver vi nemlig bedre til at hjælpe dem, der rammes af den. Det kan også være en hjælp at sætte ord på, at det betyder noget for dig som pårørende, at den ramte søger hjælp.

Det kan du gøre 

Det kan du gøre 

  • Søg viden om sygdommen 
  • Støt den syge i at søge hjælp og rådgivning 
  • Del din viden og observationer med dem, der behandler og støtter, hvis det er muligt 
  • Deltag i samarbejdet med dem, der behandler og støtter, hvis det er muligt 
  • Hjælp den syge med at fortælle og være åben om sygdommen 
  • Tilbyd gentagende mulighed for at tale om det, der er svært, og sæt ord på at du gerne vil hjælpe – også med fx de praktiske ting i hverdagen, der kan belaste den syge 
  • Tal om og afstem forventninger til deltagelse i sociale arrangementer 
  • Find nogle gode ting I kan gøre sammen, som giver mening for jer begge – også gene aktiviteter hvor sygdommen ikke er i centrum, så I får et frirum 
  • Sørg også for at gøre noget for dig selv, som giver dig overskud og energi 
  • Pas på dig selv. Sørg for at have nogen at tale fortroligt med og få sat ord på dine tanker og følelser – også det der er svært. Husk at vrede, afsky, skam og tristhed er almindelige følelser 
  • Husk at tale med de børn, som er tæt på den syge. De bliver nemt overset. Men det er vigtigt at informere dem og være opmærksom på deres tanker og følelser 

Kontakt eventuelt en rådgivning, fx Psykiatrifondens rådgivning på 39 25 25 25, som også er for pårørende 

Chat med os

Du kan både ringe, chatte og skrive til vores anonyme og gratis rådgivning, som har åbent hvert dag, året rundt.

Børn og unge  

Børn og unge som er pårørende 

Børn og unge, som vokser op med en mor eller far med psykisk sygdom, tror ofte, at sygdommen eller det svære samvær er deres skyld. Det er almindeligt, at børn kan tænke, at far eller mor er sur eller træt, fordi han eller hun ikke elsker dem, eller fordi de har opført sig dårligt. De har brug for at forstå, hvad der foregår i familien. De har brug for nogen at tale med. Og de har brug for opmærksomhed. 

Op mod 310.000 børn og unge i Danmark vokser op i familier med psykisk sygdom. Det er ofte både svært at forstå og tale om psykisk sygdom – især når man er barn eller ung. Det kan have alvorlige konsekvenser, hvis børn og unge ikke får hjælp eller støtte, når mor eller far er syg. Fx ved man, at børn og unge i familier med psykisk sygdom har en øget risiko for selv at udvikle psykiske problemer. 

Mange børn og unge oplever stor utryghed og bekymring, når mor eller far har en psykisk sygdom. Og det kan være svært for børnene eller de unge at tale om deres oplevelser med andre voksne eller kammerater, fordi det opleves skamfuldt. Derfor er det vigtigt med støtte og redskaber til at meste svære livsvilkår og forebygge, at barnet eller den unge selv får psykiske problemer. 

 

Kombu logo_RGB.jpg

Psykiatrifonden har i tæt samarbejde med partnere skabt kompetencecenteret, hvor fagpersoner kan søge viden og rådgivning, hvis de arbejder med familier, hvor et familiemedlem er ramt af psykisk sygdom.

Chat med os

Du kan både ringe, chatte og skrive til vores anonyme og gratis rådgivning, som har åbent hvert dag, året rundt.

Køb bogen 'Pårørende - til en person med psykisk sygdom' i vores webshop

Indhold